недеља, 1. март 2015.

LEPI JOVA – lat. IMPATIENS


Veoma dekorativna baštenska cvetnica. Zove se još i vodenika jer ima vrlo sočne i krte sve delove biljke. Ova vrsta je vrlo zahvalna za polusenovita mesta. Voli jutarnje ili popodnevno Sunce, a preko podneva ipak da je u senci. Njegov naziv vodenika može da prevari i da se pomisli da voli vlažno zemljište, ali ipak nije tako,  voli redovno zalivanje i propusnu zemlju u kojoj se ne zadržava voda jer od previše vode brzo istruli i koren i stablo. Zato je najbolje napraviti mešavinu treseta, obične baštenske crnice i stajnjaka.
SETVA I GAJENJE
Setva semena počinje vrlo rano, ako imate idealne uslove s obzirom da seme klija za  5-7 dana na temperaturi od 25-23˚C. Od setve do rasađivanja trebalo bi da prođe 4-5 nedelja. Posle rasađivanja nega se sastoji od prihranjivanja i praćenja rasta. Ukoliko biljčice počnu da se izdužuju umesto da se razgranjavaju, treba im smanjiti noćnu temperaturu na 20˚C.


Regulacija rasta se može kontrolisati:
- ako neposredno po izlasku Sunca snizimo temperaturu za 5-10˚C niže od noćne u trajanju od 2h,
- pred rasađivanje temperatura  je 17-18˚C,
- nakon rasađivanja u saksije prečnika 10cm, trebalo bi za 5-6 nedelja počne cvetanje. Temperatura se kreće i dalje 17-18˚C, a kad biljke očvrsnu prva 4 jutarnja sata treba ih izlagati direktnoj Sunčevoj svetlosti.


RAZMAK SADNJE se kreće od 25-35cm, održavanje se svodi na zalivanje i prihranu.





 

                 



Нема коментара:

Постави коментар