петак, 27. март 2015.

DANI KORENA U MOJOJ BAŠTI

Plan mi je bio da u leji širokoj 1,2m posejem  biljke korena naizmenično. Pazeći na osobine biljaka "ko–s kim voli da bude u društvu“, to je izgledalo ovako :

 Prazno mesto za cvetnicu Ciniju - DAN CVETA
2 reda crvenog crnog luka
1 red šargarepa
2 reda crven.crnog luka
Prazno mesto za DRAGOLJUB - DAN CVETA
1 red šargarepe
2 reda crven.crnog luka
Prazno mesto za (neven, kadificu) DAN CVETA
1 red paštrnjaka
1 red cvekle
2 reda crnog luka
Prazno mesto za DRAGOLJUB
1 red cvekle
1 red šargarepe
2 reda crnog luka
Prazno mesto za (kamilicu) DAN CVETA
1 crni luk
1 red šargarepe
Prazno mesto za mirođiju DAN LISTA
Prazno mesto (blitvu, matovilak) DAN LISTA
1 red peršuna
Prazno mesto (za red kelerabe u aprilu) DAN KORENA
Prazno mesto (za neven, kadificu) DAN CVETA
1 red belog luka
Prazno mesto (za red kelerabe u aprilu) DAN KORENA
prazno mesto za CINIJA – DANI CVETA
2 reda belog luka
1 red šargarepe
2 reda belog luka
1 red cvekle

Posle setve i sadnje leju sam ponovo malčirala.

Gajenje više kultura u jednoj leji umesto samo jedne ima višestruke prednosti. Raznolikost biljaka omogućava prisustvo velikog broja dobrih korisnih insekata jer se one razlikuju po svojim bojama, mirisima, zahtevima u hranivima, ali isto tako  one se međusobno dopunjuju i zajedno daju veći prinos.
 Ukrasne biljke zajedno sa lekovitim i začinskim koje sadimo između povrća potpomažu svojim izgledom, mirisom da se korisni insekti privuku a štetočine odbiju od povrća. Većina stvara fitonicidne materije koje sprečavaju rast i razvoj gljivica, mikroorganizama ali i odbijaju štetočine.
Uglavnom su to udomaćene stare cvetnice koje inače imamo u bašti ali uglavnom su na jednom mestu, jer tako imaju bolji vizuelni efekat zbog svoje boje. U povrtnjaku one treba da su svuda raspoređene, između redova, u redu, pored staza, na početku i na kraju leja.

Te biljke cvetnice su: kadifica, neven, kim, maslačak utiču na smanjenje nematoda glista (valjkasti crvi). Dragoljub, lavanda teraju biljne vaši, leptira kupusara, belu mušicu.

Lekovito i začinsko bilje: bosiljak, majoran, kim, nana (menta), kamilica, borač, žalfija, čubar imaju repelentno dejstvo koje se ogleda u tome da odbijaju štetočine i na taj način regulišu njihovo prisustvo.
Đurđevak bi trebalo zasaditi pored ribizle, ogrozda, aronije jer povećava otpornost i daje bolje prinose.

Ren se sadi između i po obodima leja sa krompirom, jer utiče na ukus i zdravlje krtola, sadi se i pored trešnje jer umanjuje posledice monilije. 



Nikada se štetočine ne mogu potpuno uništiti, to nam i nije namera ali da ih držimo pod kontrolom da nam ne smanjuju prinose  možemo i to je sasvim dovoljno.

Нема коментара:

Постави коментар