среда, 4. март 2015.

BADEM lat. naziv (Amygdalus communis)


Višegodišnje drvo 5-8m visine i 6-8širine krune.  Bademov plod je koštica (10-60mm) obavijena mesnatim delom sivo zelene boje koji kod zrelih plodova puca. Cvetovi su srednji ili krupni sa mnogo prašnika I jednim tučkom, cvetanje je pre olistavanja.

KAKO RAZLIKOVATI DA LI JE PUPOLJAK DRVNI ILI CVETNI?

Kod badema se mogu razlikovati pet različitih grančica na kojima se pojavljuju rodni cvetni pupoljci. Oni su širi, zaobljeni i po tome se razlikuju od lisnih pupoljaka koji su špicasti i sitniji.
Cvetni rodni pupoljci je pojavljuju na:

- MAJSKIM BUKETIĆIMA – to je najmlađe rodno drvo, dužine 1-3cm, oni su najbrojniji i uglavnom najveći nosioci rodnosti. NIKAD SE NE UKLANJAJU!!

- MALO RAZVIJENE GRANČICE – dužine 5-20cm, sa cvetnim pupoljcima sa strane a na vrhu sa lisnim. Ove grančice su tanke i vrlo brzo ogole.

- MEŠOVITE GRANČICE -  pojavljuju se na površini krune, dužine 20-30cm. Pri osnovi su lisni pupoljci, u srednjem delu lisni i cvetni (2-3 zajedno), na vrhu opet lisni. 
Na slici su grančice ovim redom: malo razvijene grančice, majski buketići, mešovite grančice i nerodna grančica.

Da bi faza cvetanja bila redovna, pravilna kao i oplodnja, pupoljci badema moraju da budu izloženi niskim temperaturama u toku zime inače je cvetanje nepravilno. U predelima sa hladnim zimama kratak period lepog vremena može izazvati cvetanje badema čak i u januaru. Klimatski uslovi jesu limitirajući faktor za njegovo gajenje. Sa otvaranjem pupoljaka njegova otpornost se smanjuje tako u fazi pucanja balona podnose temp. -6˚C do -3˚C, u punom cvetu -1˚C do -2˚C tokom pola sata a kad se već zametnu plodovi temperatura  od -0,5˚C nanosi štete. Visoke temperature i vlažno vreme pogoduju razvoju bolesti kao i širenju štetočina što umanjuje rodnost kao i nedostatak vlage u prvoj polovoni porasta plodova. Badem počinje da cveta pri temperaturi od 8-10˚C, a optimalna temperatura za kllijanje polena je 15-18˚C.
Normalan prinos je kad se oplodi 15-22% cvetova. Badem je entomofilna biljka, oprašuje se insektima. Na jednom ha se preporučuje držanje 8-10košnica ravnomerno raspoređene, prinos se poveća do sedam puta. 
Veliku pažnju treba obratiti na izbor sorti je dosta njih su autosterilne odnosno samobesplodne. Kombinaciju sa oprašivačima trebalo bi dobro ispitati jer neke sorte međusobno daju intersterilnost.

REZIDBA BADEMA

 Badem traži dosta svetlosti pa prema tom zahtevu i formiramo krunu. Postoji više oblika krune a najčešće se koristi “poboljšana piramida”.

Posle sadnje sadnica se prekraćuje na 90cm. Ove osnovne grane se formiraju oko vođice, u spirali. Sledeće godine iz vođice se od 2-3 letorasta najvišni dabere i on će biti nastavak vođice a druga dva letorasta predstavljaju osnovne grane. Kod ovog oblika osnovne grane se formiraju na visini  od 60-80cm od zemlje, a  jedna od druge su na rastojanju 25-35cm. a vođica se iako treba da bude najvišnja prekraćuje na neku bočnu grančicu ili bočni pupoljak jer se tako forsira porast u širinu. Grane treba rasporediti tako da se ne dodiruju i ne ukrštaju, takođe sve koje idu na unutra i uspravne su obavezno se uklanjaju. Uvek treba imati na umu da kruna mora da bude dobro osvetljena. Pošto su rodni pupoljci u velikom procentu na majskim buketićima rezidba badema ne bi trebalo da predstavlja veliki problem. 

Нема коментара:

Постави коментар