петак, 20. март 2015.

SETVENI KALENDAR

Zašto je setveni kalendar toliko bitan u biodinamici? i da li su naši stari baveći se zemljoradnjom pratili Mesec i njegove mene i po tome pravili planove kada i šta sejati, kopati, a kada brati i skladištiti.
Osim što utiče na plimu i oseku Mesec ima i veliki uticaj na biljni svet. Biljke posejane u različitim mesečevim fazama razlikuju se kako po brzini rasta, i razvoja plodova tako i otpornosti i dužini skladištenja posle berbe.
Mesečeve mene se određuju posmatranjem mesečevog diska na noćnom nebu.
Postoje četiri faze: 
1. MLAD MESEC (mladina)- počinje kad meseca uopšte nema i kad srp postaje vidljivo tanak i polako se dopunjuje i dobija oblik D a to je već       
 2. PRVA ČETVRT polako se popunjava dok ne postane
 3. PUN MESEC (uštap)- kad je potpuno okrugao (⃝), onda se opet smanjuje i formira
 4. POSLEDNJA ČETVRT
Neki baštovani redovno prate ove pojave i po njima planiraju radove, u biodinamici se još preciznije određuje vreme (sat) kada se šta radi. Biljke su grupisane u četiri grupe po delovima koji se koriste za ishranu:
KORENASTI USEVI- rotkvice, bela i crna repa, krompir, luk, šećerna repa, cvekla, celer, paštrnjak, šargarepa...
LISNATE BILJKE- kupusnjače, salate, spanać, kelj, peršun, blitva, matovilak, endivija i krmno bilje.
CVETNE BILJKE- sve vrste cvetnih biljaka, biljke koje se beru za čajeve...
PLODONOSNE BILJKE- su biljke kod kojih koristimo plodove u ishrani – paradajz, krastavac, pasulj, grašak,sočivo,kukuruz, tikve i tikvice...
U biodinamici se detaljnije pozicioniranje meseca određuje njegovim prolaskom kroz dvanaest zodijačkih znakova. Mesečevi lukovi u vremenu kada prolazi od sazvešća Blizanaca do sazvešća Strelca se spuštaju a u vremenu od sazvešća Strelca do sazvešća Blizanaca se podižu.
1.     U periodu mladog meseca podiže se nivo vode - plima ali isto tako biljke u ovo vreme mnogo intenzivnije upijaju vodu, njeni sokovi iz korena podižu se u stablo, listove, bolje se primaju posle presađivanja i brže se razvija korenov sistem. Zato se ovaj period koristi za setvu i presađivanje biljaka i to biljaka koje svoje seme formira van samog ploda (spanać, salate, kupus, karfiol, brokoli ali i jagode i žitarice). Zajedničko za ove biljke je da se od njih za ishranu koriste listovi (LISNATE BILJKE- biodinamika) naravno osim jagoda i žitarica.
2.     Prva četvrt je vreme kada Mesec raste do punog i u ovom periodu se takođe vrši sadnja ali sada biljke koje imaju seme u plodu odnosno biljke od kojih u ishrani koristimo plod : mahunarke, paprika, paradajz, lubenica, dinja. Najjače delovanje Meseca u ovom periodu je dva dana pre punog Meseca.
3.     PUN Mesec idealan za branje lekovitog bilja jer su lekovita svojstva najveća, takođe i branje začinskog bilja. U ovom periodu ako se vrši rezidba biljke se brzo iznuruju a sokovi biljke izlaze jer rezovi dugo ostaju otvoreni. Ali ako želite da ožiljavate reznice ovo je odličan period jer će one biti pune sokova koji su bitni za njenu ishranu dok ne formira korenje.  Vrši se sadnja biljaka korena i cvetnica lukovica...
4.     Poslednja četvrt Mesec je u opadanju, sve se stišava. Uređuje se bašta okopava, može se presađivati i orezivati.

Kako Mesec prolazi zodijački krug menjaju se i znaci tako da kad se nađe u sazvešđu vodenih znakova (riba, rak i škorpija) klima je vlažna i to su dani LISTA radi se sa BILJKAMA LISTA i to setva i negovanje ali ne i njihovu berbu za to su dani ploda i cveta.
Kad prolazi kroz sazvešđe zemljanih znakova (bik, devica i jarac) klima je hladna a to su dani KORENA, radi se sa BILJKAMA KORENA.
Kad prolazi kroz sazvešđe vatrenih znakova (ovan, lav i strelac) klima je topla i to su dani PLODA a radi se sa BILJKAMA PLODA. Setva biljaka uljarica, branje plodova kod voćaka. Branje i skladištenje je najbolje je vreme prve četvrti.

I kad prolazi kroz sazvešđe vazdušnih znakova   ( blizanac, vaga i vodolija) klima je sunčana i to su dani CVETA,  i seju se i neguju BILJKE CVETA. Rezani cvet na ovaj dan ostaje dugo mirisan i ne gubi boju, a biljka sa koje je ubran ubrzo stvara mnoštvo novih izdanaka.Biljke uljarice se kose na dan cveta.
Setveni kalendar pruža informacije kada je u prirodi po njenim pravilima najpovoljnije izvoditi radove koji će dati najbolje rezultate. To svakako ne znači da ko do sada nije radio po ovome nije imao dobru i plodnu baštu, samo možda treba iskoristiti ove povoljnosti koje pruža priroda i svoj rad uskladiti sa njom, još bolji rezultati sigurno neće izostati.


Нема коментара:

Постави коментар