петак, 27. фебруар 2015.

REZIDBA LEŠNIKA

Postoji više različitih oblika dirigovane krošnje kod lešnika. Najčešća su  dva oblika, to su forma žbuna ili vaze.

ŽBUNASTA FORMA:
Lešnik se sadi u jamu 3-4 sadnice. Brzo formira velik broj izdanaka i brže prorodi, pa se zbog toga misli da ovaj oblik daje i veće prinose. Posle 10-12god. opada i rodnost i vitalnost žbuna. Po sađenju skrati se sadnica na 15-30cm, iz korena se razvijaju izdanci od kojih se ostavlja 3-4 za osnovne grane. Osnovne grane moraju biti na razmaku 20-30cm. Na tim osnovnim granama se razvijaju bočne grančice koje nose cvetne pupoljke. Kako se rodnost prenosi na periferiju krune osnovne grane je potrebno skraćivati za 1/3 svake godine. Kako je leska heliofitna biljka (voli svetlost) i od toga joj i zavisi rodnost, treba rezati sve unutrašnje grane koje zatvaraju krunu, koje se ukrštaju ili grane koje su vrlo nisko pa ometaju obradu zemljišta ili berbu. Rezidba se kasnijih godina svodi na zamenu osnovnih grana naizmenično svake godine se skrati do osnove po jedna ili dve grane, neki od novih izdanaka se ostavlja za zamenu.

FORMA VAZE:
Ovaj oblik se formira skraćivanjem na određenoj visini 60-80cm debla(sadnice), pupoljci koji se nalaze na njoj u gornjem delu u prvoj vegetaciji daće buduće osnovne grane. One treba da su ravnomerno raspoređene u prostoru npr. (okrenute ka stranama sveta). Na osnovnim primarnim grančicama rastu 3-4 sekundarne grančice. Udaljenost grana prve od osnovne je oko 30cm, druge od prve 50-100cm, treća od druge 50-100cm.  Prvi red sekundarnih grana je između svake osnovne grane a drugi red je okrenut suprotno prvoj, a treći red suprotno drugoj. Dok se formira kruna rezidba se sastoji u održavanju pravilnog rasporeda grana i uklanjanje grana koje se ukrštaju i idu ka unutrašnjosti krune. 

ŽBUNASTA VAZA
Predstavlja prelaz između žbuna i vaze. Sadnja se obavlja isto kao žbun (3-4sadnice u istu jamu) ali se sade ukoso tako da formira široku vazu već prve godine.


Нема коментара:

Постави коментар