петак, 3. април 2015.

MASLAČAK lat.naziv (Taraxacum officinalis)BIODINAMIKA- KOMPOSTNI PREPARAT (506)


Maslačak, svima poznat  jer je to prvi cvet koji smo naučili kad smo bili mali, pored visibabe i ljubičice. To je prvi cvet koji smo naučili svoju decu a onda će i oni verovatno svoju. Taj mali žuti cvetić, prkosno izrasta na svim mestima, uprkos gaženju, branju prilikom čupanja obično kad se koren pokida, od tog ostatka u zemlji on ipak nastavi da živi opet formirajući  listove i cvet.
Jestiv je ceo, koristi se sve osim precvetalog cveta i žutih starijih listića. Koristi se za čaj i kafu od korena, lišće za salatu, od cveta pravi se med i još mnoštvo drugih koristi.

U biodinamici preparat od maslačka uređuje odnos kremenove kiseline i kalijuma, privlačeći snage vitalnosti  nadsunčeve svetlosne planete Jupiter.
Za preparat je potrebna kravlja trbušna maramica, mezenterijum. To je nabor trbušne maramice uz koji je pripojeno tanko crevo.   Ako je previše mastan nije od koristi. Najbolji je svež ali do upotrebe se može sušiti na Suncu par dana a onda ga čuvati na hladovitom mestu. U njega se umotavaju cvetovi maslačka natopljeni u čaju od maslačka.
Bere se u dane svetlosti/cveta, ujutro i to cvetove kojima je sredina još zatvorena, jer prilikom sušenja oni će stvoriti seme a takvi nisu za upotrebu. Cvetove osušimo a one sa semenom povadimo i bacimo. Suve cvetove natopimo čajem od maslačka i na svaki komad mezenterijuma umotamo dve stisnute pune šake maslačka, mezenterijum se zatvori i poveže kanapom u kuglu prečnika 15-20cm. Tako pripremeljen suši se na suncu dva dana, a potom zakopava oko Miholjdana u jamu dubine 20-30cm zajedno sa drvenim delovima i  brezovim granama.


U proleće preparat se iskopava i osuši. Odloži se u staklenu, drvenu ili keramičku posudu a nju u tresetom obloženu sa svih strana, čuvati ih na tamnom i hladnom mestu, ali ne da smrznu.
     
KAKO je dr. Rudolf Štajner objasnio  kakve su to snage iz svemira koje omogućavaju  život na Zemlji?
 Snage podsunčevih planeta Venere, Merkura i Meseca koje biljkama daju snagu dobre reprodukcije, dobru klijavost semena, i snage vitalnosti planeta Jupitera, Marsa i Saturna iz nadsunčevog sistema.  Zajedno sa ovim snagama deluju i snage iz Zodijaka, i niz zvezda nekretnica. Sve ove snage zovemo eter ili snage koje oblikjuju život.


KOMPOSTNI PREPARATI prenose đubrivu sposobnost oživljavanja i podstiče zdrav razvoj biljaka. Svi kompostni preparati ustvari predstavljaju nosioce tih energija.

KOPRIVA – energija Sunca
KAMILICA – reproduktivne energije toplotnog Merkura,
HAJDUČKA TRAVA – reproduktivne energije svetlosne Venere,
HRASTOVA KORA –  vitalna energija vodenog  Marsa,
MASLAČAK – vitalna energija svetlosnog Jupitera,
VALERIJANA – vitalna energija toplotnog Saturna.
Kad se završi ceo proces i sve te energije budu utisnute u preparate u njima su spojene energije biljnog (lekovito bilje), životinjskog (životinjske ovojnice), elemenata svemira i mineralnog sveta. Veoma je važno vreme kada preparati sazrevaju u Zemlji, i kojim snagama su tada izloženi kao i čoveka koji ih svesno pravi i razume smisao svakog elementa i blagodat preparata.




Нема коментара:

Постави коментар