четвртак, 30. април 2015.

PELEN, BELI PELIN, PELIN,GORČIKA, VERMUT lat.naziv (Artemisia absinthium)

  Pelen je višegodišnja, zeljasta aromatična biljka odnosno polužbun raste do visine 120cm. Veoma je rasprostranjen kod nas naročito u Istočnoj Srbiji. Voli suva staništa, peskovita zemljišta i kamenite terene, uz puteve. Cvet je žute boje, sakupljen u metličaste cvasti u gornjem delu stabljike.
U mnogim narodima služi za kađenje i teranje loše energije. Ima lekovita svojstva zbog gorkih materija pa se koristi za poboljšanje apetita, poboljšanje varenja, protiv nadimanja, pogodan za dijete, podstiče izlučivanje toksina iz organizma i još mnogo dobrih osobina.
Od njega se pravi tinktura, ekstrakt, vino, čaj..
Pelinovo vino (vermut) pravi se od 1l belog vina i 20gr biljke, ostaviti dok ne dostigne željenu gorčinu zatim procediti.
Čaj se pravi od 250ml vrele vode i kašičice usitnjenog pelina, poklopiti i ostaviti 15min. Pije se nezaslađen 1-2 šoljice dnevno.
Beru se leti, samo listovi i cvetovi, i suše na promajnom mestu.


Seme je veoma sitno pa se seje u gajbice a presađuje u kontejnere.
Zbog svoje gorčine koristi se kao repelentno i insekticidno sredstvo. Njegovo eterično ulje deluje kao otrov, u većim količinama.

ORGANSKI  PESTICID
Sredstvo za prskanje od pelena
Koristi se protiv lisnih vašiju, grinja na kupinama, protiv gusenica i mrava,  rđi na ribizlama, lukove muve...
Koristi se 500 grama svežih listova i cvetova pelena (ili 50 grama osušenih) poklopiti u 10 litara vode, kišnice i ostaviti 48h. Dobijenu tečnost treba procediti i razblažiti 1/3 i jednom nedeljno prskati kovrdžav list jabuke od maja do jula, protiv lukove muve najbolje je zalivati leje.
Ili 300gr na 10l vode i sa tako nerazređenom obliku prskati biljke.
Zbog svoje gorčine ne koristi se za kompost jer odbija gliste.
Čak i samo grančice pelina povezane oko stabla višnje sprečavaju mrave da odu do lisnih vašiju

Нема коментара:

Постави коментар