недеља, 5. април 2015.

RECEPT ZA RAŽANI HLEB (Mesečev setveni kalendar 2003)

Ovo je dobar recept koji želim da podelim sa svima vama koji veruju da ono što mogu sami da naprave je i najzdravije. 
Pre par godina sam gajila raž iz drugih razloga. Sejala sam je u septembru da bi popravila plodnost bašte. Njen žiličast korenov sistem prostire se do 1,5m u dubinu i koji kad se pokosi i isprska Bajkalom, bakterije potpomognu njegovu razgradnju stvarajući plodnu zemlju do te dubine. 


RECEPT
Čajna kašičica cvetnog meda dobro se razmuti u čaši vode (50˚C) i zatim izmeša sa 250gr fine ražane prekrupe. Ovo malo testo, pripremi se uveče i ostavi preko noći na toplom. Temperatura okoline bi trebalo da iznosi između 26˚C i 30˚C.
Sledećeg jutra se dodaje ista količina prekrupe i topla voda a testo se stavi opet na toplo. Uveče se sve to umesi u otprilike 60% brašna koje želimo da ispečemo sa odgovarajućom količinom vode. Sada se dodaju semenke lana, kima, komorača, ili drugi začini i stavi se opet na toplo. Sledeće jutro dodajemo so i izrađujemo testo. Čim ono počne da se diže, oblikujemo male hlebove. Pustimo ih da se dobro podignu, i pečemo ih u zagrejanoj rerni oko 1h.
Ako se hleb pravi kroz svih ovih pet faza, raž postaje lako svarljiva. Od gotovog testa može se sačuvati oko 500gr u najbolje glinenom loncu. Nakon što se još jednom podigne posolimo ga prstohvatom soli, zavežemo pergament papiromi i lonac stavimo u podrum jer je u frižideru previše hladno.
Kada ponovo želimo da pečemo hleb, donesemo ga to jutro iz podruma, razmutimo jednu čajnu kašičicu cvetnog meda u toploj vodi, pomešamo tečnost sa kiselim testom i stavimo ga na toplo. Uveče od njega umesimo veliko testo i nastavimo kao što je gore opisano. Sad naravno štedimo vreme.
Raž se u svakom slučaju treba dizati u pet faza. Kod pšenice, ječma i ovsa potrebne su samo tri faze dizanja.

Uspeh zavisi od toga da li je prostorija u kojoj se testo diže dovoljno topla.

Нема коментара:

Постави коментар