понедељак, 23. фебруар 2015.

BIODINAMIČKI KOMPOST

Kako leči nas, tako lekovito bilje svoju lekovitost prenosi i na zemljište. Kako i koje bilje se stavlja u kompost? Na koji položaj i zašto baš tu?
U biodinamici sve ima svoj red, kad se nešto bere, suši, priprema kako se i kada čuva i naposletku kako se postavlja u kompost da bi mu se dala životna snaga.
Biljke koje se koriste za pripremanje preparata su: kopriva, maslačak, kamilica, valerijana (odoljen), hrastova kora, rastavić i hajdučka trava.U BIODINAMICI od svih ovih biljaka se prave preparati : 502- Hajdučka trava; 503- Kamilica; 504- Kopriva; 505- Kora hrasta lužnjaka; 506- Maslačak; 507- Valerijana; 508- Rastavić. Za pravljenje preparata potrebno je prethodno obezbediti ovojnice u koje će se stavljati biljke, i u njima ih ostavljati na Suncu do jeseni pa tek onda zakopavati u zemlju. Te ovojnice su: mokraćna bešika od jelena za preparat 502, očišćena creva govečeta za preparat 503, kravlja trbušna opna za preparat 506, lobanja govečeta za preparat 505. Ako želite da se bavite biodinamičkom poljoprivredom ove ovojnice trebate nabaviti.
Sve ovo može mnogo jednostavnije da se uradi tako što se osušene biljke vežu u bukete i gurnu u rupe izbušene u kompostnoj gomili ili se skuva čaj i poprska gomila. Raspored ovih buketa u kompostnoj gomili predstavlja raspored planeta.
KAKO DELUJU OVE LEKOVITE TRAVE
1.Hajdučka trava (502). Preparat ima osvežavajući efekat na đubrivo,svojim sumporom uređuje procese kalijuma i azota u zemljištu. Oživljava zemlju, tako da ona može da prima kosmičke snage. Ovaj preparat predstavlja energiju planete Venere (reprodukcija)
2. Kamilica (503). Predstavnik je planete Merkur (reprodukcija). Ovaj preparat će pomoći biljci da se pravilno razvija. Uređuje u zemljištu procese kalcijuma, đubrivo dobija stabilnost azota a zemlji prenosi sile zdravlja.
3. Kopriva (504) je čist biljni preparat, koji čini đubrivo i zemljište osetljivijim i prilagodljivijim. Predstavnik je Sunca i u zemlji uređuje procese gvožđa. Ovaj preparat podupire delovanje preparata od hajdučke trave i kamilice.
4. Hrast štiti od bujanja života kakav možete da vidite kod gljivica i gljivičnih oboljenja. Zastupa snage planete Mars.
5. Maslačak (506) u silicijumskim procesima koji mogu da privuku kosmičku energiju i da omoguće biljkama da unesu u sebe ono što im je potrebno. Ovaj preparat privlači snage vitalnosti Jupitera.
6.Valerijana ili odoljen (507) koristi se sok od cveta, štiti od mraza na zemlji i biljkama. Obezbeđuje toplotu i zaštitu od mraza za cvet voća i pomaže životu glista. Predstavnik planete Saturn. Biljkama daje sposobnost da bolje vladaju sa prisutnim fosforom.
7. Rastavić(508) biljka koja pripada Mesecu. Zbog visokog sadržaja kremena do 97%, uspešno se koristi u zaštiti od gljivica.
Kopriva kao Sunce uvek se stavlja u sredinu u sva četiri ugla po jedan buket (preparat) a sa valerijanom se sve zalije. Gomila se prekrije tresetom, slamom, smrčom ...

Нема коментара:

Постави коментар