среда, 6. јул 2016.

CRNI I BELI LUK SADNJA i GAJENJE

deli se na dva tipa: jesenji i proletnji. Jesenji ima veoma krupne glavice i čenove, a sadi se polovinom oktobra. Do zime nikne i razvije biljku sa 3-4 lista, u zavisnosti od vremenskih prilika. Otporan je na mraz čak do - 25˚C, ako je formirao dobar korenov sistem. Stiže rano u proleće i može se trošiti kao mlad luk. Zrelost dostiže u julu i avgustu, kada se vadi iz zemlje, prosušuje na suncu 2-3 dana, plete u veze i čuva u hladu na suvom i promajnom mestu. Jedna glavica je teška od 30-50 grama. Tokom zime brzo gubi vlagu i suši se tako da jesenji beli luk nije dobar za kasnu potrošnju preko zime i proleća.

Proletnji beli luk ima mnogo sitniju glavicu i čenove nego kod jesenjaka, ali se dobro čuvaju preko zime. Sadi se u proleće, čim može da se izađe u njivu obično početkom marta. Ako se sadi kasno u maju, često obrazuje glavicu od samo jednog čena. Ovakve glavice, sađene iduće godine na vreme (rano) daju normalne biljke, s više čenova.

Zemljište treba da je rastresito ocedno i plodno. Može se đubriti stajnjakom dobro zgorelim ili što je bolje, kompostom 25-30t /ha. Sadi se ručno na dubinu 2-5cm, razmak sadnje 20-tak cm između redova a u redu 10cm. Motikom se otvara brazda a tom zemljom se pokrivaje prethodna brazda. Prilikom sadnje kad se glavica razčeni svi jako sitni čenovi, oštećeni ili oboleli se odbacuju. Uglavnom se sade čenovi slične krupnoće u jednoj leji, jer će u toj leji svi imati jednaku konkurenciju po bujnosti, krupnoći i porastu.Crni luk se može dobiti sadnjom semena ili sadnjom arpadžika. Jesenja ili proletnja sadnja.
Kod gajenja belog ali i crnog luka, praziluka posao otežava štetočina MUVA belog i crnog luka -ima jednu generaciju godišnje i prezimljava kao odrasli insekt. Jesenja sadnja kao i rana proletnja je riskantna bar po mojim viđenjima i iskustvu. Prvi put kad ugreje Sunce mušica leti nisko ili puže po površini zemljišta na temperaturi od 1˚C. Posle topljenja snega ulazi u zemlju i polaže jaja blizu luka. Po izleganju larva se ubušuje u pokožicu, luk se za par dana deformiše a zelena peraja savijaju.

Iz mog dosadašnjeg iskustva najlakši način da izbegnete prskanje a da ipak dobijete lep luk jeste kasnija proletnja sadnja. Ja sam jedan posadila krajem februara i od tog luka nisam dobila ništa jer ga je crv napao i morala sam sve da počupam. Drugu turu sam posadila početkom aprila, taj mi je još u bašti i njega uveliko trošim. Dva puta sam isprskala preparatom od pelena, i crv njega nije dirao. Ova godina je poprilično kišna što mi je pomoglo jer nisam morala da ga zalivam a i temperature nisu bile tako visoke.




Botanički insekticidi

Piretrin je prirodni insekticid izolovan iz praha osušenih glavica cvetova biljke Chrysanthemum cinerariefollium kod nas poznat kao Buhač ili Buvač.
Pyros; Show; Rotenon... (organski botanički insekticidi), ali na žalost nisam ih pronašla kod nas.