уторак, 26. август 2014.

SASVIM PRIRODAN POČETAK

   Napred ili nazad,  kuda kad opet ostaneš bez posla. Više od decenije tražim sebe u poslovima koji su se našli na mom putu i ja ih uzela kao neko prelazno rešenje... To se pokazalo  kao pogrešna procena.
Ipak ta decenija mi je donela nešto mnogo važnije u životu a to su deca, sada imam porodicu koja mi je najvažnija i koja je moje utočište. Uljuljkana domaćinskim poslovima upala sam u kolotečinu, dani su prolazili a ja sam postajala sve svesnija da meni to nije dovoljno.  Ipak bih nešto više,  mogu više, želim da stvaram.
  Oduvek su me privlačile biljke, mirisi, boje, tišina i mir koje one nose oko sebe i u sebi.
Priroda, planine, reke, izvori, livade hoću reći - ranac za misli na leđa i štap za otkrivanje u ruke i krenite.  Još u toku studiranja Poljoprivrednog fakulteta imala sam voćnjak koji sam obrađivala sa roditeljima, slučajno ili ne čula sam za biodinamičku poljoprivredu. Nastupilo je ogromno oduševljenje. Voćnjak bez prskanja, bašta bez prskanja, hrana bez otrova ah, sve drugačije nego što se uči na fakultetu.
     U knjižari "Plato" sam našla željenu knjiigu "Poljoprivredni kurs" od Rudolfa Štajnera koja kako se kasnije pokazalo, malo me i ohladila od sve te pomalo čudne nauke. Ali kako to sve biva kad ste mislima u nečemu onda vam se i događaji vezani za tu temu i dešavaju. Klackajući se u "Lasti" sa koleginicom od fakulteta do kuće, pričala sam o biodinamici i njenim zanimljivostima. Ona mi je tada rekla kako njena komšinica, inače student biologije već ima baštu u kojoj je radi po principima biodinamičke poljoprivrede. Ona je sadila, kopala, rasađivala, sejala, zalivala sve po setvenom kalendaru, uništavala ili terala vaši, buba zlatice i ostale dosadne štetočine po nekim recepturama. Pomalo bojažljivo mi je govorila samo delove cele te priče, što se meni nikako nije uklapalo u moju koncepciju uzgajanja biljaka.  Kako kad je mesec uzlazan, šta kad je silazan, kako kad je pun, odgovor je bio da u svakom trenutku se dešavaju drugačiji procesi u biljci pa ako rad oko njih uskladiš sa njihovim ritmom to biljci daje snagu, vitalnost, otpornost. Bila sam uporna - Hajde reci mi sve, hoću i ja da radim tako,- nasmejala sam je i nju i njenog dečka, - pa znaš - rekla mi je - kad pričam ljudima o tome oni me čudno gledaju, možda pomisle i da sam veštica. - Ma daj pa nije to baš tako čudno, jer kad razmisliš bolje ima tu logike - rekla sam, mada mi i dalje bilo mnogo nejasnih stvari.
 Knjigu sam u par navrata počinjala da čitam i svaki put odustajala, jer mi se činilo sve tako konfuzno jer što sam više čitala manje sam shvatala. Ipak mi je prijateljica dala kopiju nekih brošurica o biodinamičkim pripravcima, bilju koje se koristi, prskanje biljnim preparatima koju je ona nabavila od nekog čoveka iz Niša koji je tamo održavao par hektara na biodinamički način. Odatle sam izvukla mnogo važnih stvari koje sam kasnije iskoristila u mojoj bašti.